Geen VOG door Coronaboete?

Coronaboete gekregen? Het heeft niet per se gevolgen voor uw loopbaan

Indien u een Coronaboete heeft ontvangen, betekent dit niet automatisch dat u geen VOG kan krijgen. Een VOG krijgt u niet (meer) als het om een zedendelict ging. Daar buiten zijn er nog mogelijkheden. Dus wanneer krijgt u geen VOG?

Strafbeschikking

De Coronaboete is eigenlijk geen boete, maar een strafbeschikking. Een strafbeschikking is een vonnis waarbij de vonnis niet van een rechter komt maar wordt opgelegd door het Openbaar Ministerie. Politie en boa’s kunnen zelfstandig straffen uitdelen voor overtredingen en misdrijven met een maximale celstraf van 6 jaar. Voorbeelden hiervan zijn hardrijders, dronken bestuurders of zaken als diefstal, geweld en nu dus ook; Coronaboetes.

Terug naar FAQ

Heb ik dan na het ontvangen van de Coronaboete een strafblad?

Een strafbeschikking levert een justitiële aantekening op als deze hoger is dan €100. Dit is anders gezegd ook wel bekend als een strafblad.

Minderjarigen vanaf 14 jaar kunnen een aantekening krijgen en daardoor een strafblad opbouwen. Om dit te voorkomen, krijgen minderjarigen veelal een maximale boete van €95.

Geen VOG na Coronaboete?

*Update 29-06-2020 om 15:46 uur*

Eén enkele opgelegde boete wegens verstoring van de openbare orde door samenscholing tijdens de Corona-crisis (een overtreding van artikel 443 van het Wetboek van Strafrecht) wordt niet meegenomen in de beoordeling van een VOG-aanvraag. Het gaat om boetes opgelegd aan meerderjarigen (390 euro). Lees hier verder.

Het beschikken over een VOG is voor bepaalde branches en banen verplicht. Denk aan medewerkers van de kinderopvang, de zorg of werken bij bepaalde overheden. De VOG wordt geleverd door Justis, die alle justitiële aantekeningen registreert. Justis kijkt dan naar de aantekeningen van de aanvrager.

Als er justitiële aantekeningen zijn, dan wordt er bekeken of die relevant zijn voor de baan. Als er geen relevantie is zal Dienst Justis meestal besluiten om de VOG af te geven met als besluit “geen bezwaar.” Het beschikken over een Corona-strafbeschikking zal zelden leiden tot een weigering voor het afgeven van een VOG. Echter blijft dit afhankelijk van de functie. Sommige functies met een hele hoge screening zoals bij de AIVD lopen mogelijk risico. Een baan bij bijvoorbeeld de politie zal hoogstwaarschijnlijk niet leiden tot noemenswaardige problemen.

Bij veel werkgevers en instellingen is een nieuwe VOG benodigd. Of u de VOG daadwerkelijk ontvangt, zult u alleen te weten komen door de VOG aan te vragen.

Start VOG aanvraag

Binnen 1 minuut uw VOG aanvraag geregeld

Direct online uw VOG aanvragen zonder
afspraak of de gemeente?

Met meer dan 15 jaar ervaring in dienstverlening regelt VOGdesk.nl uw aanvraag veilig en snel.