vog aanvragen

VOG aanvragen | Verklaring Omtrent Gedrag

VOG aanvragen via Dienst Justis

Aanvraagformulier VOG NP

VERKLARING OMTRENT HET GEDRAG AANVRAGEN

VOG aanvragen

1. Het formulier invullen
De gegevens invullen en betaal met iDEAL of Creditcard €7,50.

2. Mail van Dienst Justis
Binnen 1 werkdag ontvangt u mail van Dienst Justis om uw aanvraag te bevestigen.

3. Controleer en verzend
Controleer en bevestig uw aanvraag met uw DigiD en betaal €33,85.

Per post thuis
Na goedkeuring door Dienst Justis ontvangt u binnen 2 weken de VOG voor in totaal €41,35.

VOG aanvragen

Digitaal de VOG aanvragen? U heeft in sommige gevallen een VOG nodig, ook wel bekend als Verklaring Omtrent het Gedrag of het bewijs van goed gedrag. Een VOG is benodigd bij het uitoefenen van functies waar gewerkt wordt met vertrouwelijke gegevens, geld of kwetsbare personen. De VOG is bestemd voor het aangaan van een werkrelatie, vrijwilligerswerk, een visumaanvraag of emigratie. Voorbeelden zijn werk in het onderwijs, de kinderopvang of in de zorg. U kunt digitaal de VOG aanvragen. Via VOGdesk is de gemiddelde doorlooptijd 2 weken. Digitaal de VOG aanvragen of via de Gemeente, de VOG-aanvraag wordt altijd beoordeeld door Dienst Justis. Echter is de gemiddelde doorlooptijd voor het aanvragen van de VOG via VOGdesk aanzienlijk korter. Met het digitale formulier VOG NP hierboven kunt u direct digitaal de VOG aanvragen.

Waarvoor heeft u een VOG nodig?

Een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) toont aan dat uw verleden geen bezwaar vormt om een bepaalde taak of functie binnen een bedrijf of stichting te vervullen. U heeft een VOG meestal nodig in het bedrijfsleven, het onderwijs, een visum, de zorg en ook voor vrijwilligerswerk. Voor een lidmaatschap bij een schietvereniging of airsoft heeft u ook een VOG nodig. Voor mensen die met kinderen werken zoals in de kinderopvang, werken met vertrouwelijke gegevens of geld is een VOG in de meeste gevallen zelfs verplicht. Een andere reden om een VOG aan te vragen is voor emigratie, taxipas of een NIWO-vergunning.

VOG aanvragen | Verklaring Omtrent Gedrag

VOGdesk.nl is het servicebureau voor het eenvoudig en snel aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag. Met meer dan 15 jaar ervaring in dienstverlening, helpen wij iedereen met de VOG-aanvraag van de verklaring door middel van een efficiënte online oplossing. Wij zetten alles online voor u klaar, zodat u hiervoor niet de deur uit hoeft. Hierna is de VOG-aanvraag verzonden naar Dienst Justis. U hoeft enkel nog te wachten op de uitslag per post.

Voor werkgevers hebben wij zakelijke oplossingen zoals ‘VOG aanvragen in Bulk’ of partnerships om te besparen op tijd, kosten en administratieve last. Klik hier voor meer informatie.

Wat zijn de kosten van een VOG-aanvraag?

Digitaal de VOG aanvragen kent twee betaaltermijnen. U betaalt eerst €7,50 bij het indienen van uw VOG-aanvraag. Hierna zet een specialist van ons uw aanvraag klaar bij Dienst Justis, waarna u een mail van hen ontvangt. Bevestig uw aanvraag middels uw DigiD en betaal €33,85 aan Dienst Justis. Hierna start Dienst Justis de screening. De totale kosten van een digitale VOG-aanvraag zijn €41,35 net zoals via de gemeente. De prijs voor het digitaal VOG aanvragen hoeft nooit hoger te zijn dan via de gemeente. Er zijn partijen die meer rekenen voor een digitale VOG-aanvraag. Meer informatie leest u hier.

Vragen over het VOG aanvragen?

Wilt u meer informatie of heeft u vragen over uw VOG-aanvraag? Bekijk onze pagina met de meest gestelde vragen. In de meeste gevallen vindt u daar snel uw antwoord op uw vragen. Hieronder alvast een aantal vragen en antwoorden over digitaal VOG aanvragen.

VOG aanvragen

Wat is een VOG?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag, ook wel bekend als de afkorting ‘VOG’, is een document waaruit blijkt dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie.

De VOG kan worden afgegeven aan natuurlijke personen (mensen) en aan rechtspersonen (bedrijven). Bij een VOG-aanvraag doet Dienst Justis onderzoek naar het justitiële verleden van een natuurlijk persoon (NP) of rechtspersoon (RP).

Voor sommige sectoren is het (wettelijk) verplicht om over een Verklaring Omtrent het Gedrag te beschikken.

Lees hier verder voor meer informatie.

Hoe lang is een VOG geldig?


Het krijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag is een momentopname. U krijgt deze als uw gedrag uit het verleden geen bezwaar vormt voor de werkzaamheden die u 
gaat uitvoeren. Hoe lang uw VOG als geldig wordt beoordeeld, bepaalt de werkgever, organisatie of de stichting die een VOG van u verlangt. De geldigheid van de VOG kan daarom verschillen. In sommige sectoren is het hebben van een VOG (wettelijk) verplicht en kan het zijn dat u periodiek opnieuw de VOG aanvragen moet.

Lees hier verder voor meer informatie.

Een VOG aanvragen zonder werkgever

De VOG aanvragen zonder werkgever komt af en toe voor. In het algemeen vraagt u een VOG aan, omdat een opdrachtgever, stichting of een werkgever hier naar vraagt. In de meeste gevallen zullen zij ook aangeven waar u de VOG dient aan te vragen en op basis van welke screeningsprofielen u zich laat screenen.

In bepaalde gevallen zult u een VOG moeten aanvragen zonder werkgever. Bijvoorbeeld een VOG-aanvraag voor een visum of emigratie.

Een VOG aanvragen zonder werkgever is uiteraard mogelijk. Dit is namelijk afhankelijk van het doel waarvoor u de VOG nodig heeft.

Lees hier verder voor meer informatie.

Wat heb ik nodig voor mijn VOG-aanvraag?

Wat u voor het digitaal aanvragen van de VOG nodig heeft.

  • U staat ingeschreven als ingezetene in de BRP van de gemeente;
  • U beschikt over een e-mailadres; 
  • U beschikt over een actieve DigiD; 
  • Internetbankieren, betaling gaat middels iDEAL. 

Indien u over bovenstaande punten beschikt, dan kunt u eenvoudig online uw VOG aanvragen. Als u niet over alle punten beschikt, dan kunt u eventueel alsnog uw VOG via de gemeente aanvragen.

Lees hier verder voor meer informatie.

VOG aanvragen als ZZP'er

Als zzp’er heeft u vaak te maken met meerdere opdrachtgevers, branches en eventueel verschillende soorten werkzaamheden. Een opdrachtgever zou van u een VOG kunnen vragen voordat u een opdracht start. Tweetal voorbeelden hiervan zijn als u op een kinderdagverblijf een opdracht aanneemt of op het terrein van defensie komt. Overleg daarom altijd met de opdrachtgever wat er nodig is. Vraag ook naar welke screeningsprofielen verplicht zijn. De VOG aanvragen als ZZP kan eenvoudig digitaal en is doorgaans binnen 1 minuut geregeld.

Lees hier verder voor meer informatie.

VOG aanvragen met mijn DigiD

Een VOG kunt u op verschillende manieren aanvragen. Een VOG-aanvraag via de gemeente geschiedt in de meeste gevallen door middel van een afspraak. U neemt een VOG aanvraagformulier mee. Het formulier moet ingevuld zijn door de werkgever of organisatie die de VOG van u verlangt. En u neemt een geldig legitimatiebewijs mee. Bij de gemeente betaalt u ter plekke voor de VOG-aanvraag en de kosten voor de screening door Dienst Justis. Als u online de VOG wilt aanvragen, dan bevestigt u uw identiteit digitaal via uw DigiD.

Lees hier verder voor meer informatie.

Hoe lang duurt de verwerking van mijn VOG-aanvraag?


Nadat u uw 
VOG-aanvraag bij ons digitaal ingediend heeft, zet een specialist binnen één werkdag uw aanvraag klaar bij Dienst Justis.

Als u geen strafbare feiten heeft gepleegd, dan kunt u uw VOG in de meeste gevallen binnen 1 tot 2 weken thuis verwachten. U ontvangt bericht per post. Indien u in aanraking bent geweest met Justitie, dan is er mogelijk nader onderzoek nodig. In dat geval wordt er binnen acht weken een beslissing genomen.

Lees hier verder voor meer informatie.

Ik wil mijn VOG aanvragen met spoed

Een VOG aanvragen met spoed is mogelijk voor de volgende doelen / functies:

  • Adoptie;
  • Benoeming tot gedeputeerde of wethouder;
  • Kandidaatstelling voor een functie als volksvertegenwoordiger;
  • Werken in het buitenland.

Indien uw aanvraag betrekking heeft op één van de bovenstaande punten, dan dient u eerst de VOG-aanvraag in via het reguliere proces. Na de laatste betaling van €33,85 aan Dienst Justis, kunt u contact met hen opnemen om uw aanvraag om te zetten naar een spoedprocedure. Het telefoonnummer is 088 99 82 200. Gemiddeld ontvangt u de VOG, mits goedgekeurd, binnen 5 werkdagen thuis.

Lees hier verder voor meer informatie.

Kan ik een VOG krijgen i.c.m. een strafblad?

De VOG krijgen ondanks het hebben van een strafblad is afhankelijk van de terugkijktermijn in combinatie met de functie die u gaat uitoefenen. De VOG krijgt u als u geen strafbaar feit heeft gepleegd, dat voor de functie of het doel waar u de VOG voor nodig heeft relevant is.

Heeft u in het verleden wél een strafbaar feit gepleegd, dan kan het zijn dat de VOG niet wordt uitgegeven. Dienst Justis doet onderzoek naar uw justitiële verleden. Dienst Justis weegt daarbij het belang van u en het risico voor de samenleving af.

Lees hier verder voor meer informatie.

Wie betaalt de kosten van mijn online VOG-aanvraag?


In de eerste instantie betaalt u de kosten zelf. Tijdens de digitale VOG-aanvraag wordt u namelijk gevraagd de betalingen te voldoen alvorens de screening van start gaat. Het kan voor komen dat u de kosten van uw aanvraag kunt declareren bij de organisatie of werkgever die de VOG van u verlangt. Dit is afhankelijk van de organisatie.
Ons advies is om dit dan ook met uw werkgever of organisatie te overleggen.

Van de eerste betaling ontvangt u van ons een bevestigingsmail met daarin uw factuur. En van de tweede betaling aan Dienst Justis ontvangt u eenmalig een pdf. Deze documenten kunt u gebruiken bij uw eventuele declaratie. 

Lees hier verder voor meer informatie.