vog aanvragen

VOG aanvragen | Verklaring Omtrent Gedrag

VOG aanvragen via Dienst Justis

Aanvraagformulier VOG NP

DIGITAAL VOG AANVRAGEN VIA DIENST JUSTIS

VOG aanvragen

1. Het formulier invullen
De gegevens invullen en betaal met iDEAL of Creditcard €8,65.

2. Mail van Dienst Justis
Binnen 1 werkdag ontvangt u mail van Dienst Justis om uw aanvraag te bevestigen.

3. Controleer en verzend
Controleer en bevestig uw aanvraag met uw DigiD en betaal €33,85.

Digitaal of per post thuis
Na goedkeuring door Dienst Justis ontvangt u binnen 2 weken de VOG voor in totaal €42,50.

Wat is een VOG?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag, ook wel bekend als de afkorting ‘VOG’, is een document waaruit blijkt dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie.

De VOG kan worden afgegeven aan natuurlijke personen (mensen) en aan rechtspersonen (bedrijven). Bij een VOG-aanvraag doet Dienst Justis onderzoek naar het justitiële verleden van een natuurlijk persoon (NP) of rechtspersoon (RP).

Voor sommige sectoren is het (wettelijk) verplicht om over een Verklaring Omtrent het Gedrag te beschikken.

Wat zijn de kosten van een VOG-aanvraag?

Digitaal de VOG aanvragen kent twee betaaltermijnen. U betaalt eerst €8,65 bij het indienen van uw VOG-aanvraag. Hierna zet een specialist van ons uw VOG-aanvraag klaar bij Dienst Justis, waarna u een mail van hen ontvangt. Bevestig uw VOG-aanvraag middels uw DigiD en betaal €33,85 aan Dienst Justis. Hierna start Dienst Justis de screening. De totale kosten van een digitale VOG-aanvraag zijn €42,50. Let op, er zijn partijen actief die eerst tientallen Euro’s vragen voor het digitaal VOG aanvragen, waarna u alsnog Dienst Justis €33,85 dient te betalen. Hierdoor kunt u onnodig te veel betalen voor uw VOG-aanvraag.

Hoe betaal ik de leges voor de elektronische VOG-aanvraag?

De leges betaling verloopt via iDEAL. Met iDEAL kunt u veilig via internet en met uw eigen bank geld overmaken.

Kan ik naast iDEAL ook met andere betaalmiddelen zoals de creditcard mijn elektronische VOG-aanvraag betalen?

Als u de VOG-aanvraag digitaal via VOGdesk indient, dan kunt u met iDEAL of creditcard de betaling voor de VOG-aanvraag voldoen. Nadat wij uw aanvraag hebben behandeld, ontvangt u bericht van Justis. Om de VOG-aanvraag te voltooien, zult u €33,85 moeten voldoen aan Dienst Justis. Deze betaling kan enkel via iDEAL.

VOG aanvragen

VOG aanvragen

Digitaal de VOG aanvragen? U heeft in sommige gevallen een VOG nodig, ook wel bekend als Verklaring Omtrent het Gedrag of het bewijs van goed gedrag. Een VOG is benodigd bij het uitoefenen van functies waar gewerkt wordt met vertrouwelijke gegevens, geld of kwetsbare personen. De VOG is bestemd voor het aangaan van een werkrelatie, vrijwilligerswerk, een visumaanvraag of emigratie. Voorbeelden zijn werk in het onderwijs, de kinderopvang, bij een sportvereniging of in de zorg. U kunt digitaal de VOG aanvragen. Via VOGdesk is de gemiddelde doorlooptijd 2 weken. Digitaal de VOG aanvragen of via de Gemeente, de VOG-aanvraag wordt altijd beoordeeld door Dienst Justis. Echter is de gemiddelde doorlooptijd voor het aanvragen van de VOG via VOGdesk aanzienlijk korter. Met het digitale formulier VOG NP hierboven kunt u direct digitaal de VOG aanvragen.

Hoe lang is een VOG geldig?

Het krijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag is een momentopname. U krijgt deze als uw gedrag uit het verleden geen bezwaar vormt voor de werkzaamheden die u gaat uitvoeren. Hoe lang uw VOG als geldig wordt beoordeeld, bepaalt de werkgever, organisatie, sportvereniging of de stichting die een VOG van u verlangt. De geldigheid van de VOG kan daarom verschillen. In sommige sectoren is het hebben van een VOG (wettelijk) verplicht en kan het zijn dat u periodiek opnieuw de VOG aanvragen moet.

Waarvoor heb ik een VOG nodig?

Een VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag) toont aan dat uw verleden geen bezwaar vormt om een bepaalde taak of functie binnen een bedrijf of stichting te vervullen. U heeft een VOG meestal nodig in het bedrijfsleven, het onderwijs, een visum, de zorg, bij een sportvereniging en ook vaak als vrijwilliger. Voor een lidmaatschap bij een schietvereniging of airsoft heeft u ook een VOG nodig. Voor mensen die met kinderen werken zoals in de kinderopvang, werken met vertrouwelijke gegevens of geld is een VOG in de meeste gevallen zelfs verplicht. Een VOG aanvragen is voor emigratie, taxipas of een NIWO-vergunning ook noodzakelijk.

Kan ik een VOG digitaal aanvragen met DigiD?

Een VOG kunt u op verschillende manieren aanvragen. U kunt er voor kiezen om digitaal uw VOG aan te vragen. Uw VOG-aanvraag wordt binnen één werkdag verwerkt. Met uw DigiD dient u uw identiteit te bevestigen en de betaling van €33,85 via iDEAL te voldoen. Dienst Justis start na de betaling de screening. Als u de online VOG-aanvraag via ons portaal doet, ontvangt u in de meeste gevallen de VOG binnen 1 tot 2 weken digitaal of per post thuis.

Ik heb geen DigiD. Wat moet ik doen?

U kunt een DigiD gebruikersnaam en wachtwoord aanvragen via de website DigiD.nl. U ontvangt vervolgens binnen 5 dagen een activeringscode om uw DigiD account te activeren.

Een VOG-aanvraag via de gemeente geschiedt in de meeste gevallen door middel van een afspraak. U neemt een VOG aanvraagformulier mee. Het formulier moet ingevuld zijn door de werkgever of organisatie die de VOG van u verlangt. En u neemt een geldig legitimatiebewijs mee. Bij de gemeente betaalt u ter plekke voor de VOG-aanvraag en de kosten voor de screening door Dienst Justis.

VOG aanvragen voor werkgevers

VOGdesk.nl is het servicebureau voor het eenvoudig en snel aanvragen van een Verklaring Omtrent het Gedrag. Met meer dan 15 jaar ervaring in dienstverlening, helpen wij iedereen met de VOG-aanvraag van de verklaring door middel van een efficiënte online oplossing. Wij zetten alles online voor u klaar, zodat u hiervoor niet de deur uit hoeft. Hierna is de VOG-aanvraag verzonden naar Dienst Justis. U hoeft enkel nog te wachten op de uitslag per post.

Voor werkgevers hebben wij zakelijke oplossingen zoals ‘VOG aanvragen in Bulk’ of partnerships om te besparen op tijd, kosten en administratieve last.

Is het veilig om elektronisch een VOG-aanvraag in te dienen?

Via een beveiligde omgeving wordt iedere VOG-aanvraag ingediend. De aanvrager ontvangt hierna per mail bericht van Dienst Justis met de nodige instructies om de VOG-aanvraag te voltooien. In de mail staat tevens een unieke code welke 30 dagen geldig is. De aanvrager dient bij het afronden zijn of haar identiteit te bevestigen door in te loggen met DigiD. Op deze wijze ziet de aanvrager enkel de VOG-aanvraag die voor hem of haar is bestemd.

Een VOG aanvragen zonder werkgever

De VOG aanvragen zonder werkgever komt af en toe voor. In het algemeen vraagt u een VOG aan, omdat een opdrachtgever, stichting of een werkgever hier naar vraagt. In de meeste gevallen zullen zij ook aangeven waar u de VOG dient aan te vragen en op basis van welke screeningsprofielen u zich laat screenen.

In bepaalde gevallen zult u een VOG moeten aanvragen zonder werkgever. Bijvoorbeeld een VOG-aanvraag voor een visum of emigratie.

Een VOG aanvragen zonder werkgever is uiteraard mogelijk. Dit is namelijk afhankelijk van het doel waarvoor u de VOG nodig heeft.

Hoe lang duurt de verwerking van mijn VOG-aanvraag?

Nadat u uw VOG-aanvraag bij ons digitaal ingediend heeft, zet een specialist binnen één werkdag uw aanvraag klaar bij Dienst Justis.

Als u geen strafbare feiten heeft gepleegd, dan kunt u uw VOG in de meeste gevallen binnen 1 tot 2 weken digitaal of thuis per post verwachten. U kunt bij het afronden van de VOG-aanvraag zelf kiezen of u de VOG digitaal of thuis per post ontvangt. Indien u in aanraking bent geweest met Justitie, dan is er mogelijk nader onderzoek nodig. In dat geval wordt er binnen acht weken een beslissing genomen.

Wat is een elektronische VOG-aanvraag?

Dankzij een nieuwe dienst van Dienst Justis, de screeningsautoriteit van het Ministerie van Veiligheid en Justitie, is het mogelijk om volledig via het internet de VOG aan te vragen.

Wat is het voordeel van de elektronische VOG-aanvraag?

Volledig onafhankelijk van de plaats of tijd kunt u uw VOG aanvragen. Voor een werkgever of instantie betekent dit dat zij niet langer iedere kandidaat hoeven te voorzien van een ingevulde en ondertekende papieren aanvraagformulier. Als aanvrager ben je niet afhankelijk van de openingstijden van de lokale gemeente, hoeft er geen afspraak gemaakt te worden en hoef je niet meer naar de gemeente om de VOG-aanvraag in te dienen.

Ik wil mijn VOG aanvragen met spoed

Een VOG aanvragen met spoed is mogelijk voor de volgende doelen / functies:

 • Adoptie;
 • Benoeming tot gedeputeerde of wethouder;
 • Kandidaatstelling voor een functie als volksvertegenwoordiger;
 • Werken in het buitenland.

Indien uw aanvraag betrekking heeft op één van de bovenstaande punten, dan dient u eerst de VOG-aanvraag in via het reguliere proces. Na de laatste betaling van €33,85 aan Dienst Justis, kunt u contact met hen opnemen om uw aanvraag om te zetten naar een spoedprocedure. Het telefoonnummer is 088 99 82 200. Gemiddeld ontvangt u de VOG, mits goedgekeurd, binnen 5 werkdagen thuis.

Wat heb ik nodig voor mijn VOG-aanvraag?

Wat u voor het digitaal aanvragen van de VOG nodig heeft.

 • U staat ingeschreven als ingezetene in de BRP van de gemeente;
 • U beschikt over een e-mailadres; 
 • U beschikt over een actieve DigiD; 
 • Internetbankieren, betaling gaat middels iDEAL. 

Indien u over bovenstaande punten beschikt, dan kunt u eenvoudig online uw VOG aanvragen. Als u niet over alle punten beschikt, dan kunt u eventueel alsnog uw VOG via de gemeente aanvragen.

Kan ik een VOG krijgen i.c.m. een strafblad?

De VOG krijgen ondanks het hebben van een strafblad is afhankelijk van de terugkijktermijn in combinatie met de functie die u gaat uitoefenen. De VOG krijgt u als u geen strafbaar feit heeft gepleegd, dat voor de functie of het doel waar u de VOG voor nodig heeft relevant is.

Heeft u in het verleden wél een strafbaar feit gepleegd, dan kan het zijn dat de VOG niet wordt uitgegeven. Dienst Justis doet onderzoek naar uw justitiële verleden. Dienst Justis weegt daarbij het belang van u en het risico voor de samenleving af.

VOG aanvragen als ZZP'er

Als zzp’er heeft u vaak te maken met meerdere opdrachtgevers, branches en eventueel verschillende soorten werkzaamheden. Een opdrachtgever zou van u een VOG kunnen vragen voordat u een opdracht start. Tweetal voorbeelden hiervan zijn als u op een kinderdagverblijf een opdracht aanneemt of op het terrein van defensie komt. Overleg daarom altijd met de opdrachtgever wat er nodig is. Vraag ook naar welke screeningsprofielen verplicht zijn. De VOG aanvragen als ZZP kan eenvoudig digitaal en is doorgaans binnen 1 minuut geregeld.

Wie betaalt de kosten van mijn online VOG-aanvraag?

Digitaal de VOG aanvragen kent twee betalingen. U betaalt ons eerst bij het indienen van uw VOG-aanvraag. Hiervan ontvangt u direct van ons een bevestigingsmail met in de bijlagen de factuur voor de eerste betaling. Binnen 1 werkdag zet een specialist van ons uw VOG-aanvraag klaar bij Dienst Justis, waarna u een mail met instructies van hen ontvangt. Bevestig uw VOG-aanvraag middels uw DigiD en betaal €33,85 aan Dienst Justis. Na de betaling krijgt u gelijk de mogelijkheid om een de betalingsbewijs te downloaden en op te slaan. Ook krijgt u een extra bevestiging per mail. Beide bewijzen samen kunt u voorleggen aan uw werkgever of de organisatie die een VOG van u verlangt. Doorgaans maken werkgevers het mogelijk om de kosten voor het VOG aanvragen te declareren, echter is dit geen verplichting. We raden daarom aan om dit van te voren te bespreken.

Welke specifieke screeningsprofielen zijn er?

 • 01. Politieke ambtsdragers;
 • 06. Visum en emigratie;
 • 18. Huisvestingsvergunning Wbmgp;
 • 25. (Buitengewoon) opsporingsambtenaar;
 • 40. Vakantiegezinnen en adoptie;
 • 45. Gezondheidszorg en welzijn van mens en dier;
 • 50. Exploitatievergunning;
 • 55. Juridische dienstverlening;
 • 60. Onderwijs;
 • 65. Taxibranche; chauffeurskaart;
 • 70. Taxibranche; ondernemersvergunning;
 • 75. (Gezins) voog bij voogdij-instellingen, reclasseringswerker, raadsonderzoeker en maatschappelijk werker;
 • 80. Beëdigd tolken en vertalers;
 • 85. Lidmaatschap schietvereniging;
 • 95. Financiële dienstverlening;
 • 97. Beveiliging burgerluchtvaart.

Welke algemene screeningsprofielen zijn er?

Het algemene screeningsprofiel is onderverdeeld in 8 risicogebieden. Binnen deze werkgebieden kan er sprake zijn van macht. Dit kan macht zijn over personen, goederen, productieprocessen en dergelijke. Wanneer macht wordt toegekend aan een persoon die in het verleden niet integer met een soortgelijke verantwoordelijkheid of met een andere relevante verantwoordelijkheid is omgegaan, kan er een risico voor de samenleving ontstaan.

 • 01. Informatief;
 • 02. Geld;
 • 03. Goederen;
 • 04. Diensten;
 • 05. Zakelijke transacties;
 • 06. Processen;
 • 07. Aansturen organisatie;
 • 08. Personen.