Meest gestelde vragen (FAQ)

Vind snel het antwoord op uw vraag. Als u iets niet kunt vinden neem dan gerust contact met ons op.

VOG aanvragen via Gemeente of Digitaal

De VOG aanvragen via de gemeente kunt u doen bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Hiervoor maakt u altijd eerst een afspraak. Het verschilt per gemeente hoe lang het duurt voordat u daar terecht kunt. De doorlooptijd om de VOG aan te vragen via de gemeente is gemiddeld 4 weken.

Digitaal de VOG aanvragen kunt u direct regelen zonder afspraak en schriftelijke formulieren. U heeft uw DigiD en iDeal nodig om het online aan te vragen. De gemiddelde doorlooptijd is 2 weken. Direct digitaal de VOG aanvragen? Gebruik het digitale formulier VOG NP om te starten met de VOG-aanvraag.

VOG aanvragen met VOGdesk.nl

VOGdesk.nl is onderdeel van het bureau Screening Service B.V. Dagelijks verwerken wij vele aanvragen. Met meer dan 15 jaar ervaring in dienstverlening, helpen wij iedereen met de aanvraag van de VOG. Gedurende een VOG-aanvraag kan het zijn dat er allerlei vragen bij u naar boven komen. Daarom staan hieronder de meest gestelde vragen met betrekking tot de VOG.

Wilt u bijvoorbeeld weten wat de mogelijkheden zijn voor het VOG aanvragen als werkgever? Of wat een VOG zakelijk kost? Wij hebben zakelijke oplossingen om te besparen op tijd, kosten en administratieve last. Klik hier voor meer informatie.

VOG aanvragen

Meest gestelde algemene vragen

Wat is een VOG?

De Verklaring Omtrent het Gedrag?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag, ook wel bekend als de afkorting ‘VOG’, is een document waaruit blijkt dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie.

De VOG kan worden afgegeven aan natuurlijke personen (mensen) en aan rechtspersonen (bedrijven). Bij een VOG-aanvraag doet Dienst Justis onderzoek naar het justitiële verleden van een natuurlijk persoon (NP) of rechtspersoon (RP).

Voor sommige sectoren is het (wettelijk) verplicht om over een Verklaring Omtrent het Gedrag te beschikken.

Start VOG aanvraag

VOG aanvragen als werkgever

Als werkgever kunt u risico’s verminderen door werknemers een VOG te laten voorleggen. U bent zelf vrij om te bepalen hoelang een VOG geldig is en aan welke profielen en werknemer dient te voldoen. Ons advies is om een de Verklaring Omtrent het Gedrag periodiek aan te vragen, omdat het een momentopname is.

U kunt als werkgever via ons eenvoudig en snel online VOG aanvragen indienen. Neem contact met ons op voor de mogelijkheden.

meer informatie

Hoe lang is een VOG geldig?

Hoelang is een VOG geldig?

Het krijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag is een momentopname. U krijgt deze als uw gedrag uit het verleden geen bezwaar vormt voor de werkzaamheden die u gaat uitvoeren. Hoe lang uw VOG als geldig wordt beschouwd, bepaalt de organisatie die een VOG van u verlangt. De VOG geldigheid kan daarom verschillen. In sommige sectoren is het hebben van een VOG (wettelijk) verplicht en kan het van belang zijn dat er periodiek een nieuwe VOG wordt aangevraagd. 

Start VOG aanvraag

Hoelang is een VOG geldig in de zorg?

In de zorg werken vraagt om een nieuwe VOG periodiek. De VOG geldigheidsduur is hier ook afhankelijk van de werkgever. Voordat u (opnieuw) een VOG aanvraagt, is het handig om bij uw werkgever te vragen hoe lang een VOG als geldig wordt beschouwd bij hen. Als u nog in het bezit bent van een VOG kunt u deze door uw werkgever laten controleren voor de geldigheidsduur en de screeningsprofielen waar Dienst Justis u eerder op beoordeeld heeft.

Hoelang is een VOG geldig voor ZZP’ers?

Als ZZP’er of als particulier kan het voor komen dat u om een VOG wordt gevraagd door een opdrachtgever. In dat geval bepalen zij waar de VOG aan moet voldoen. Een opdrachtgever geeft zelf aan welke screeningsprofielen benodigd zijn en hoelang een VOG bij hen geldig is. Vraag het dus altijd na bij de opdrachtgever. Dit kan betekenen dat u bij een nieuwe opdracht of een andere opdrachtgever wederom een nieuwe VOG moet aanvragen.

Wanneer een nieuwe VOG aanvragen?

In het algemeen wordt vanuit de werkgever gevraagd om een VOG. Zij bewaren uw VOG en houden zelf bij hoelang een VOG geldig is. Een nieuwe VOG aanvragen komt het vaakst voor in de volgende gevallen:

 • Bij een nieuwe werkgever gaan werken;
 • Uw werkzaamheden veranderen;
 • De geldigheidsduur (werkgever bepaalt) verloopt.

Start VOG aanvraag

Hoe ontvang ik mijn Verklaring Omtrent het Gedrag?

De VOG wordt altijd naar uw postadres gestuurd. Hiervoor wordt het huisadres gebruikt dat bekend is bij uw gemeente (Basisregistratie Personen).

Bij het afronden van uw VOG-aanvraag, wordt gevraagd om uw identiteit te bevestigen met uw DigiD. Nadat u dit heeft gedaan, worden de gegevens die gekoppeld zijn met uw DigiD gebruikt. Gebruik daarom altijd uw eigen inlog van DigiD. De persoon van wiens DigiD inlog is gebruikt wordt door Dienst Justis gescreend. Tijdens het afronden van de VOG-aanvraag kunt u kiezen voor een digitale verzending of per post thuis. Bij een digitale verzending, moet u beschikken over Berichtenbox met actuele gegevens en MijnOverheid.

Als u geen VOG ontvangt, dan krijgt u een mededeling met een voorgenomen weigering per post thuis. In deze brief staat uitgelegd waarom u geen VOG krijgt. U kunt na het ontvangen van deze brief bezwaar maken. Dit gaat volgens de Algemene wet Bestuursrecht. U geeft schriftelijk aan waarom u vindt dat u de VOG moet krijgen. Als u uw strafrechtelijke gegevens wilt inzien, dan kunt u schriftelijk een verzoek indienen bij de Frontoffice van de Justitiële informatiedienst. Voeg ook een kopie van uw legitimatiebewijs toe.

Start VOG aanvraag

Hoe lang duurt het voor mijn aanvraag verwerkt is?

Hoe lang duurt het totdat ik mijn VOG binnen heb?

Nadat u uw VOG aanvraag bij ons online ingediend heeft, zet een specialist binnen één werkdag uw aanvraag klaar bij Dienst Justis.

Als u geen strafbare feiten heeft gepleegd, dan kunt u uw VOG in de meeste gevallen binnen 1 tot 2 weken thuis verwachten. U ontvangt bericht per post. Indien u in aanraking bent geweest met Justitie, dan is er mogelijk nader onderzoek nodig. In dat geval wordt er binnen acht weken een beslissing genomen.

U kunt het Ministerie van Justitie en Veiligheid contacteren voor verdere vragen via het telefoonnummer: 088 998 22 00. 

E-mail van Dienst Justis bevestigen

Hoe lang het duurt voordat u de VOG binnen hebt is mede afhankelijk van hoe snel u de mail van Dienst Justis bevestigt. Zodra een specialist van ons de VOG-aanvraag heeft verwerkt, ontvangt u een mail van Dienst Justis. In de mail staat beschreven dat u de VOG-aanvraag dient te bevestigen met uw DigiD. Controleer de aanvraag voordat u de VOG-aanvraag bevestigt. Als alle gegevens kloppen, kunt u de aanvraag afronden met uw DigiD. Hierna wordt u gevraagd om €33,85 te betalen aan Dienst Justis. Dit zijn de kosten voor de screening. De screening start na de betaling.

Start VOG aanvraag

Wat staat er in een VOG?

Wat staat er in een VOG?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunt u krijgen als u geen strafbaar feit heeft gepleegd. Hierbij wordt er gekeken of het van invloed is op de functie die u gaat beoefenen. Wat er op een VOG staat? De VOG heeft verschillende onderdelen.

Welke gegevens staan op de VOG?

Allereerst staat op de VOG uw persoonsgegevens:

 • Initialen;
 • Achternaam;
 • Geslacht;
 • Adres;
 • Geboortedatum;
 • Geboorteplaats.

Het doel van de VOG-aanvraag is naast uw persoonlijke gegevens ook van belang. Samen met de functie die u gaat beoefenen en de naam van de organisatie. De VOG wordt afgegeven zodra uw Justitiële verleden geen bezwaar vormt in combinatie met uw functie. De screening heeft plaats gevonden op basis van een screeningsprofiel of een combinatie van algemene profielen. In verband met de persoonlijke gegevens in combinatie met de AVG wetgeving ontvangt u de VOG altijd thuis per post. Uw VOG wordt nooit ergens anders naartoe verzonden. Een opdrachtgever of werkgever krijgt uw VOG pas te zien, nadat u de VOG zelf overhandigt.

Start VOG aanvraag

Hoe kan ik zien of een VOG echt is?

Een echte VOG heeft een aantal kenmerken waaraan u de echtheid kunt herkennen.

 • In het papier is een hologram zichtbaar;
 • Het papier heeft een karakteristiek golvend watermerk;
 • Het papier heeft een raster(lijnen) en het blauwe Rijkslogo;
 • Onder een UV-lamp blijft het papier donker en lichten kleine vezels in het papier op met een beeldmerk rechtsonder;
 • Onder de UV-lamp ziet u om het blauwe N-nummer rechtsboven een oplichtende rechthoek verschijnen. En het blauwe N-nummer verandert van kleur.

Hoe ziet een VOG eruit?

Op de afbeelding hieronder kunt u een voorbeeld zien. Omdat dit een voorbeeld is worden er geen persoonlijke gegevens weergegeven. *1 december 2020*

voorbeeld_VOG_december_2020

Moet je een VOG aanvragen onder de 18 jaar?

VOG aanvragen onder de 18 voor een baan of stage

Steeds meer bedrijven eisen dat haar medewerkers een VOG aanleveren. Het kan zijn dat je werkgever of stageplek ook hierom vraagt. De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kun je via de gemeente of online aanvragen. Als je nog onder de 18 bent, kun je ook een DigiD aanvragen. Je hebt bij een online VOG-aanvraag een geldig DigiD van jezelf nodig. Een VOG aanvragen als je onder de 18 bent is dus zeker mogelijk.

Online VOG aanvragen onder de 18

Bij het indienen van een online VOG aanvraag, volg je enkele stappen.

 • Je geeft de gegevens door in het online formulier;
 • Binnen 1 werkdag ontvang je mail van Dienst Justis;
 • Controleer en bevestig je aanvraag met je DigiD en de twee betaling van €33,85;
 • Dienst Justis start de screening, na goedkeuring ontvang je binnen 2 weken de VOG thuis.

Start VOG aanvraag

VOG aanvragen via de gemeente onder de 18

De Verklaring Omtrent het Gedrag kun je ook via de gemeente aanvragen. Hiervoor maak je eerst een afspraak bij je gemeente om langs te gaan. Bij de gemeente betaal je de kosten in één keer. Als je naar de afspraak gaat dien je een aantal zaken mee te nemen.

 • Als je onder de 18 bent, moet je een schriftelijke toestemming van je ouder/gezaghouder meenemen;
 • Een volledig ingevuld VOG aanvraagformulier;
 • Geldig paspoort, ID-kaart of rijbewijs;
 • Pinpas of contant geld voor de kosten.

Ik ben onder de 18 en heb een strafbaar feit gepleegd, krijg ik een VOG?

Als je geen strafblad heeft dan krijg je de VOG. Mocht je wel een strafblad hebben en wil je weten of je de VOG kunt krijgen? Dan kun je kijken op watdevog.nl voor een indicatie. Je kunt ook contact opnemen met Dienst Justis voor een indicatie. Het telefoonnummer is: 088 998 22 00. Als je het zeker wilt weten, kun je altijd een VOG aanvragen.

Moet je VOG aanvragen voor stage?

Moet je voor stage een VOG aanvragen?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag zul je waarschijnlijk voor het eerst mee te maken krijgen bij je eerste (bij)baan of stage. Een VOG aanvragen voor stage komt geregeld voor. Dit is afhankelijk van je stageplek. Wanneer je stageplek een VOG van je verlangt, heb je het recht om dit af te wijzen. Al is het zeer gebruikelijk dat een werkgever of stageplek om een VOG vraagt. De VOG aanvragen voor stagiaires worden meestal op twee manieren ingediend.

Online VOG aanvragen met DigiD

Het komt vaak voor dat een werkgever de VOG aanvragen voor stagiaires niet zelf regelt. Je kunt dan zelf de VOG aanvragen. Dit kan heel eenvoudig en snel online. Je hebt hiervoor wel een eigen DigiD nodig en het is handig als je stageplek ook aangeeft welk screeningsprofiel benodigd is. Mocht dit onbekend zijn, dan helpen wij bij het maken van je keuze.

Online je VOG aanvragen voor stage kan je ieder moment doen. Je vult de persoonsgegevens in, de naam van de organisatie en de functie die je gaat vervullen als stagiaire. Hierna wordt om een betaling gevraagd van €7,50 voor de verwerking van de VOG-aanvraag. Binnen één werkdag ontvang je mail van Dienst Justis. In de mail van Dienst Justis staat een unieke code waarmee je de VOG-aanvraag moet afronden. Hierbij heb je je DigiD nodig om je identiteit te bevestigen. Daarna vraagt Dienst Justis je om een betaling te doen van €33,85 via iDEAL. Na de betaling start Dienst Justis de screening. Je zult, mits goedgekeurd, de VOG binnen 2 weken thuis ontvangen voor een totaal bedrag van €41,35.

Start VOG aanvraag

VOG aanvragen via gemeente

De VOG aanvragen voor stage kan ook via de gemeente worden ingediend. Hiervoor maak je een afspraak bij de gemeente waar je ingeschreven staat. Je dient een vooraf ingevuld VOG-aanvraagformulier mee te nemen. Dit formulier moet door de stageplek zijn ingevuld. Bij de gemeente controleren zij het formulier en vragen je om de betaling in één keer te voldoen. Dit kan met de pin en bij de meeste gemeenten ook contant. De kosten voor de VOG-aanvraag via de gemeente is €41,35. Hierna zal de gemeente je VOG-aanvraag voor de stage verwerken. Gemiddeld ontvang je de VOG binnen 4 weken thuis.

Moet ik een VOG aanvragen voor een Visum?

Moet ik een VOG aanvragen voor een Visum?

In sommige gevallen is het een vereiste om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) aan te leveren bij het aanvragen van een Visum of Emigratie. U kunt eenvoudig en snel uw VOG aanvragen via VOGdesk.nl.

Start VOG aanvraag Visum

Waar kan ik een VOG aanvragen voor Visum?

U kunt uw VOG-aanvraag voor een visum indienen via de gemeente. Hiervoor maakt u een afspraak bij de gemeente waar u ingeschreven staat. Neem een ingevuld VOG-aanvraagformulier mee en een pinpas of contanten voor de kosten. Via de gemeente betaalt u in één transactie €41,35. U kunt uw VOG-aanvraag binnen 4 weken thuis verwachten, mits de VOG wordt goedgekeurd door Dienst Justis.

De VOG aanvragen voor een Visum kunt u ook online indienen. U vult uw gegevens digitaal in. In de meeste gevallen duurt dit niet langer dan 1 minuut. Vervolgens verzendt u de aanvraag en doet een betaling van €7,50 voor de verwerking van de VOG-aanvraag. Binnen één werkdag zet een specialist uw VOG-aanvraag klaar bij Dienst Justis. U ontvangt van hen mail om uw aanvraag te controleren en te bevestigen met uw DigiD. Hierna betaalt u Dienst Justis €33,85 voor de screening. Na betaling start Dienst Justis de screening. Het totaalbedrag voor de aanvraag bedraagt €41,35. U kunt uw VOG, mits goedgekeurd door Dienst Justis, binnen 2 weken thuis verwachten.

Indien u niet meer ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente, dan is het niet mogelijk om uw VOGaanvraag online te regelen. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft hiervoor andere mogelijkheden. Meer informatie vindt u hier.

Hoe vraag ik een VOG aan?

Hoe vraag ik een VOG aan?

Uw Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunt u persoonlijk aanvragen. U doet uw VOG-aanvraag bij uw gemeente of direct online met onze eenvoudige online VOG aanvraagformulier. Hierna ontvangt u een mail vanuit Dienst Justis waarmee u uw identiteit dient te bevestigen door middel van uw DigiD. U controleert uw aanvraag en rondt de aanvraag af door een betaling aan Dienst Justis. Uw VOG-aanvraag wordt nu voorgelegd aan de screeningsautoriteit. 

Hoe vraag ik een VOG online aan?

De VOG online aanvragen is binnen 1 minuut geregeld. Dit werkt eenvoudig en snel. U kunt de VOG namelijk ieder moment aanvragen; wanneer het u uit komt. Hiervoor hoeft u geen afspraak te maken en u hoeft tevens de deur niet uit. Het online aanvraag proces werkt als volgt:

 1. U vult het online formulier in en doet een 1ste betaling voor de verwerking.
 2. Binnen 1 werkdag ontvangt u mail van Dienst Justis.
 3. Controleer en bevestig uw aanvraag met uw DigiD en voldoe de 2e betaling van €33,85 aan Dienst Justis.

Dienst Justis start de screening nadat u de 2e betaling heeft voldaan. Uw aanvraag is nu door Dienst Justis in behandeling. Gedurende deze fase kunt u voor vragen rechtstreeks bij hen terecht via deze link. Doorgaans ontvangt u binnen 2 weken de VOG via digitale verzending of per post thuis.

Start VOG aanvraag

Hoe vraag ik een VOG bij de gemeente aan?

U dient te beschikken over een papieren aanvraagformulier. Doorgaans levert de opdrachtgever of uw werkgever u deze papieren. Zorg ervoor dat alles is ingevuld. Dit moet door de opdrachtgever of uw werkgever worden gedaan. Let op dat elke pagina ondertekend of gestempeld is. Nu kunt u een afspraak maken bij de gemeente waar u staat ingeschreven. Neem tijdens de afspraak een geldig legitimatiebewijs mee. Ter plaatse zult u de gemeente direct €41,35 moeten betalen.

De gemeente controleert uw aanvraag en zet deze door naar Dienst Justis (onderdeel van het Ministerie van Justitie en Veiligheid). Dienst Justis is de instantie die de screening uitvoert en hierna wel al dan niet de VOG afgeeft.

Bij een aantal gemeenten is het niet mogelijk om de VOG aan te vragen indien u ouder bent dan 80 jaar. U kunt bij uw gemeente informeren of dit van toepassing is of niet. Indien het niet mogelijk is, dan kunt u de VOG direct bij Dienst Justis aanvragen. U verstuurt het ingevulde aanvraagformulier met een goede kopie van uw geldige legitimatiebewijs naar Dienst Justis.

Dienst Justis
t.a.v. afdeling COVOG
Postbus 16115
2500 BC Den Haag

Wat heb ik nodig voor een online VOG aanvraag?

Wat heb ik nodig voor een online VOG aanvraag?

Wat u voor het online aanvragen van de VOG nodig heeft.

 • U staat als ingezetene ingeschreven in de BRP van uw gemeente;
 • U beschikt over een e-mailadres; 
 • U beschikt over een actieve DigiD; 
 • Internetbankieren, betaling gaat middels iDEAL;
 • Als u een Digitale VOG wenst, dan heeft u Berichtenbox nodig met actuele gegevens. 

Indien u over bovenstaande punten beschikt, dan kunt u eenvoudig en snel online uw VOG aanvragen. Als u niet over alle punten beschikt, dan kunt u eventueel uw VOG via de gemeente aanvragen.

Start VOG aanvraag

Wat heb ik nodig voor een VOG aanvraag via de gemeente?

Voor het aanvragen van de VOG via de gemeente moet u over de volgende zaken beschikken:

 • U staat als ingezetene ingeschreven in de BRP van uw gemeente;
 • U beschikt over, door de werkgever / opdrachtgever ingevulde, aanvraagformulier met ondertekening.

Let wel op dat u doorgaans bij de gemeente enkel op afspraak uw VOG kunt aanvragen.

Vragen over het proces

Hoe kan ik een VOG aanvragen vanuit het buitenland?

Een VOG aanvragen vanuit het buitenland en ik ben nog ingeschreven bij een Nederlandse gemeente

Als u beschikt over uw DigiD en iDEAL, dan kunt u eenvoudig en snel online uw VOG aanvraag indienen. De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wordt naar het adres verstuurd dat bij de basisadministratie bekend is.

Een VOG aanvragen vanuit het buitenland maar ik ben niet (meer) ingeschreven bij een Nederlandse gemeente.

Indien u niet meer ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente, dan is het niet mogelijk om uw VOGaanvraag online te regelen. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft hiervoor andere mogelijkheden. Meer informatie vindt u hier. 

Een VOG aanvragen voor een buitenlandse werknemer

Een VOG aanvragen is mogelijk indien de werknemer beschikt over DigiD, iDEAL en ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente. Beschikt hij alleen nog niet over een DigiD? Een DigiD kan worden aangevraagd. Hierna ontvangt de werknemer in de regel binnen 3 dagen een activeringscode per post. Als werkgever kunt u dan alvast de VOG voor de werknemer aanvragen. De werknemer ontvangt een mail van Dienst Justis welke hij binnen 30 dagen kan afronden.

Waarom VOG online aanvragen?

U kunt online de VOG aanvragen als u ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente en daarnaast over iDEAL en DigiD beschikt.

 • Een online aanvraag verloopt eenvoudig en snel wanneer het u uitkomt;
 • Geen papieren aanvraagformulier (stempel) nodig;
 • Direct aanvragen zonder afspraak of de deur uit te moeten.

Start VOG aanvraag

Hoe lang duurt het voordat ik de VOG thuis heb?

Hoe lang duurt het voordat ik de VOG thuis heb?

In de meeste gevallen wordt de VOG via VOGdesk.nl binnen 1 tot 2 weken per post thuis bezorgd.

Wij verwerken uw VOG-aanvraag altijd binnen één werkdag. U ontvangt hierna een mail van Dienst Justis. U dient uw identiteit te bevestigen met uw DigiD en de betaling van €33,85 te voldoen aan Dienst Justis voor de screening. Na de betaling start Dienst Justis de screening.

U kunt de VOG binnen 1 tot 2 weken thuis verwachten indien u niet in aanraking met Justitie bent geweest. Bent u wel in aanraking bent geweest met Justitie? Dan is er mogelijk nader onderzoek nodig. In dat geval wordt er binnen acht weken een beslissing genomen. U ontvangt bericht per post.

Het Ministerie van Justitie en Veiligheid kunt u contacteren voor verdere vragen via het telefoonnummer: 088 998 22 00. 

Ik heb geen mail ontvangen van Dienst Justis

Geen mail ontvangen van Dienst Justis?

Bekijk of de bevestigingsmail in uw spambox terecht gekomen is. Dit komt regelmatig voor bij met name Gmail-adressen. Dienst Justis verstuurt de mail geautomatiseerd. De beveiliging van o.a. Google markeren dit soms als reclame of spam. De afzender van de mail is “[email protected]” met als onderwerp “Verzoek tot elektronische aanvraag Verklaring Omtrent het Gedrag” U kunt proberen hier naar te zoeken in uw mailbox. Ook komt het wel eens voor dat bij het doorgeven van het mailadres een fout is gemaakt. Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder.

Contact

Binnen één werkdag verwerkt

Nadat u uw VOG-aanvraag bij ons heeft ingediend, wordt de VOG-aanvraag binnen één werkdag verwerkt. Na de verwerking zult u de mail van Dienst Justis ontvangen. Controleer of de verwerkingstijd van één werkdag is verstreken. Als dit wel zo is en u de mail van Dienst Justis ook niet in uw reclame of spam terug kunt vinden, contacteer ons dan gerust zodat wij u snel verder kunnen helpen.

Geboortedatum onjuist bij het afronden

VOG-aanvraag online afronden

Zodra u de VOG-aanvraag indient ontvangt u binnen 1 werkdag mail van Dienst Justis om uw VOG-aanvraag af te ronden. In de mail staat een unieke code en een link naar het portaal van Dienst Justis. Ter controle vraagt het systeem ook naar uw geboortedatum.

Geboortedatum is onjuist

In sommige gevallen geeft het systeem aan dat het ingevulde geboortedatum onjuist is. Controleer goed of u uw geboortedatum goed heeft ingevuld. U heeft een beperkt aantal pogingen om uw geboortedatum correct in te vullen. Voert u uw geboortedatum te vaak onjuist in, dan komt de geldigheid van uw unieke code te vervallen waardoor u een nieuwe code nodig heeft om de VOG-aanvraag af te ronden.

Wanneer u er zeker van bent dat u alles correct heeft ingevuld dan zou het kunnen liggen aan een systeemfout van het portaal. Als er op hetzelfde apparaat (pc, smartphone of tablet) wel eens is ingelogd met een DigiD van een ander persoon. Dan leest het systeem een ander geboortedatum waardoor de foutmelding steeds ontstaat.

Oplossing voor geboortedatum onjuist met DigiD

Open de link van Dienst Justis met uw browser in de zogeheten ‘incognito-‘ of ‘privé-modus. Door de link op deze wijze te openen, geeft uw browser geen (eerdere) gegevens mee, waardoor het systeem van Dienst Justis geen foutieve gegevens aangeleverd krijgt.

U moet nog de VOG aanvragen?

U kunt online de VOG aanvragen als ingeschreven bent bij een Nederlandse gemeente en daarnaast over iDEAL en DigiD beschikt.

 • Een online VOG-aanvraag verloopt eenvoudig en snel wanneer het u uitkomt;
 • Geen papieren aanvraagformulier (stempel) nodig;
 • Direct aanvragen zonder afspraak of de deur uit te moeten.

Start VOG aanvraag

Kan ik een VOG aanvragen in het Engels?

Kan ik een VOG aanvragen in het Engels?

De VOG aanvragen in het Engels is tot op heden niet mogelijk. De verklaring Omtrent het Gedrag wordt enkel in het Nederlands afgegeven met een korte Engelse toelichting. Deze Engelse toelichting is geen vertaling van de VOG.

In de praktijk is het vaak voldoende om een Nederlandse Verklaring Omtrent het Gedrag met een korte Engelstalige toelichting voor te leggen bij uw werkgever of organisatie. Ons advies is om dit wel na te vragen bij de werkgever die om de VOG aanvragen in het Engels vraagt. Indien dit niet voldoende is, kunt u overwegen om een beëdigde tolk of vertaler in te schakelen om de VOG te vertalen.

U zult wel eerst de VOG moeten aanvragen indien u de VOG wenst te vertalen. Zodra u de VOG heeft ontvangen, kunt u deze laten vertalen.

Start VOG aanvraag

Een aantal vertaalbureaus in grote steden

Hieronder een overzicht met meerdere links van vertaalbureaus verdeeld over Nederland.

Kun je een VOG aanvragen via DigiD?

Kun je een VOG aanvragen via DigiD?

Een VOG kunt u op verschillende manieren aanvragen. Via de gemeente kunt u op afspraak langskomen. U neemt een VOG aanvraagformulier mee, ingevuld door de werkgever en een geldig legitimatiebewijs. Daar betaalt u ter plekke voor de VOG-aanvraag en de kosten voor de screening door Dienst Justis. Als u online de VOG wilt aanvragen, dan bevestigt u uw identiteit via uw DigiD.

Online aanvragen met DigiD

U kunt er ook voor kiezen om online uw VOG aan te vragen. Uw VOG-aanvraag wordt binnen één werkdag verwerkt. Hierna ontvangt u bericht per mail van Dienst Justis. Met uw DigiD dient u uw identiteit te bevestigen en de betaling van €33,85 via iDEAL te voldoen. Dienst Justis start na de betaling de screening. Als u de online aanvraag via ons portaal doet, ontvangt u in de meeste gevallen de VOG binnen 1 tot 2 weken thuis.

Waarom online aanvragen?

De mogelijkheid om de VOG online aan te vragen is ontstaan, omdat deze wijze sneller en efficiënter is.

 • De VOG aanvraag doen wanneer het u uit komt;
 • U hoeft hiervoor de deur niet uit;
 • Geen ingevuld aanvraagformulier van de opdrachtgever nodig;
 • Als de screeningsprofielen onbekend zijn, dan helpen wij u hiermee.

Start VOG aanvraag

VOG met spoed aanvragen

Ik wil mijn VOG met spoed aanvragen

Een VOG met spoed aanvragen is mogelijk voor de volgende doelen / functies:

 • Adoptie;
 • Benoeming tot gedeputeerde of wethouder;
 • Kandidaatstelling voor een functie als volksvertegenwoordiger;
 • Werken in het buitenland.

Indien uw aanvraag betrekking heeft op één van de bovenstaande punten, dan dient u eerst de VOG-aanvraag in via het reguliere proces. Na de laatste betaling van €33,85 aan Dienst Justis, kunt u contact met hen opnemen om uw aanvraag om te zetten naar een spoedprocedure. Het telefoonnummer is 088 99 82 200. Gemiddeld ontvangt u de VOG, mits goedgekeurd, binnen 5 werkdagen thuis.

Start VOG aanvraag

Algemene verwerkingstijd met VOGdesk.nl

Een online VOG-aanvraag via VOGdesk.nl wordt in de regel altijd met de snelste werkwijze verwerkt. Zodra u de aanvraag indient, verwerken wij binnen één werkdag de VOG-aanvraag. Na de verwerking ontvangt u mail van Dienst Justis. Hierin staat een unieke code om uw VOG-aanvraag te controleren en te bevestigen. De code is 30 dagen geldig. Echter, als u de VOG snel thuis wenst te ontvangen, is het aan te raden om zo snel mogelijk de VOG-aanvraag af te ronden met de unieke code. U zult inloggen met uw DigiD om uw identiteit te bevestigen en vervolgens een betaling moeten voldoen aan Dienst Justis t.w.v. €33,85. Hierna start Dienst Justis de screening en kunt u uw VOG, mits goedgekeurd, binnen 2 weken thuis verwachten.

Wat is een screeningsprofiel?

Wat is een VOG screeningsprofiel?

Bij het aanvragen van een VOG selecteert u de screeningsprofielen op basis van uw functieaspecten of een ander doel van uw aanvraag.

VOG functieaspecten

Er zijn screeningsprofielen voor specifieke beroepsgroepen. Deze groepen zijn bijvoorbeeld: buitengewoon opsporingsambtenaar, onderwijzer, politicus en taxichauffeur. Daarnaast heeft Dienst Justis een algemeen screeningsprofiel ontwikkeld. Dit profiel is in acht risicogebieden onderverdeeld:  

 • Informatie; 
 • Geld; 
 • Goederen; 
 • Diensten; 
 • Zakelijke relaties; 
 • Proces; 
 • Aansturen organisatie; 
 • Personen.

Algemene screeningsprofielen

Tijdens uw VOG-aanvraag kunt u bij het algemeen screeningsprofiel één of meerdere risicogebieden selecteren. Op de Verklaring Omtrent het Gedrag staan de geselecteerde risicogebieden beschreven waarop u bent beoordeeld. 

Onbekende functie

Het algemene profiel dat onbekende functie heet kunt u selecteren bij werving van personeel waarbij het nog niet duidelijk is welke functie vervuld gaat worden. U wordt dan op alle acht risicogebieden gescreend.

Doel of functie is bekend, maar profielen niet

Het komt vaak voor dat men weet voor welk doel of functie een VOG benodigd is. Maar geen idee heeft welke profielen benodigd zijn. Wij helpen hierbij. Met uw ingevulde gegevens zoals doel, functie en werkgever/instelling en vervolgens te kiezen voor “screeningsprofielen onbekend” maken wij voor u de selectie. Wij doen dit op basis van jaren lange ervaring.

Start VOG aanvraag

Welke gegevens worden bekeken?

Welke gegevens worden bekeken?

Dienst Justis kijkt naar uw gegevens voor de VOG. Zij doen onderzoek naar het Justitiële verleden. Als blijkt dat u geen strafbare feiten in uw verleden heeft gepleegd, dan geeft Dienst Justis de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) af.

Verder is het ook afhankelijk van de terugkijktermijn en de uit te oefenen functie waarvoor u de VOG nodig heeft. Bij een VOG-aanvraag onderzoekt Dienst Justis uw Justitiële verleden. Daarbij wordt het belang van u afgewogen tegen het risico voor de samenleving. Hierbij kijkt Dienst Justis ook naar het doel of functie waarvoor de VOG nodig is.

Start VOG aanvraag

Terugkijktermijnen

Voor jongeren tot 23 jaar is de terugkijktermijn 2 jaar. Echter zijn zedendelicten en zware geweldsdelicten hierop een uitzondering. Een ernstig delict is waar meer dan 6 jaar gevangenisstraf voor opgelegd kan worden. De terugkijktermijn voor een zedendelict is onbeperkt. Voor personeel van de Dienst Justitiële Inrichtingen geldt een terugkijktermijn van 30 jaar.

Wie voert de screening uit?

Wie voert de screening uit?

Dienst Justis is de screeningsautoriteit. Zij zijn onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. U kunt uw VOG-aanvraag in de basis op twee manieren bij Dienst Justis neerleggen. Dit kan via de gemeente of online.

Via de gemeente

Een VOG-aanvraag kunt u via de gemeente indienen door een afspraak te maken met de gemeente waar u ingeschreven staat. U zorgt ervoor dat u een VOG-aanvraagformulier uitgeprint meeneemt. Dit formulier dient te zijn ingevuld door de opdrachtgever. Ter plekke wordt u gevraagd om te betalen voor de verwerking en de screening door Dienst Justis. U kunt het bedrag pinnen en bij de meeste gemeenten ook contant betalen. De kosten zijn €41,35 en u krijgt hiervan een bon. Bewaar deze goed. In overleg kunt u bij de meeste opdrachtgevers of werkgevers de kosten declareren. De VOG ontvangt u in de meeste gevallen binnen 4 weken thuis.

Online VOG aanvragen

Een online VOG-aanvraag start u door het online formulier in te vullen. Dit duurt vaak niet langer dan een minuut. U heeft hiervoor niet een ingevuld formulier van de opdrachtgever of werkgever nodig. Na het invullen wordt u gevraagd om €7,50 te betalen voor de verwerking. Binnen één werkdag verwerkt een specialist van ons uw aanvraag. Hierna ontvangt u mail van Dienst Justis. Controleer en bevestig de VOG-aanvraag met uw DigiD en betaal €33,85 aan Dienst Justis voor de screening. Van de eerste transactie krijgt u een factuur en van de tweede een eenmalige pdf. De totale kosten bedragen €41,35. Bewaar de twee documenten goed, omdat u in overleg met de meeste opdrachtgevers of werkgevers de kosten kunt declareren. De VOG ontvangt u, mits door Dienst Justis goedgekeurd, binnen 2 weken thuis.

Start VOG aanvraag

Vragen over kosten

Wat zijn de kosten van een aanvraag?

Wat kost een VOG? De totale kosten van een aanvraag voor een Verklaring Omtrent het Gedrag via VOGdesk.nl zijn vanaf €41,35 net zoals via de lokale gemeente. Individuele aanvragen verwerken wij altijd met een versneld proces. Bij de gemeente betaalt u in één keer €41,35 voor de VOG-aanvraag. Dit kan met de pinpas en in de meeste gevallen ook contant. 

Wat kost een VOG online bij VOGdesk.nl? 

De kosten van een digitale VOG-aanvraag worden in twee termijnen aangeboden. U betaalt eerst een bedrag vanaf €7,50 bij het indienen van uw VOG-aanvraag. En optioneel €2 extra als u hulp nodig heeft bij de selectie van de screeningsprofielen. Hierna zet een specialist van ons uw aanvraag klaar bij Dienst Justis, waarna u een mail van hen ontvangt. Bevestig uw aanvraag middels uw DigiD en betaal €33,85 aan Dienst Justis. Hierna start Dienst Justis de screening.

Start VOG aanvraag

Betaal nooit hogere kosten voor een VOG-aanvraag dan via de gemeente voor een reguliere VOG-aanvraag. De reguliere totale kosten voor de VOG-aanvraag via de gemeente zijn €41,35. Er zijn verschillende partijen actief die éxtra kosten in rekening brengen voor een VOG-aanvraag. Vaak tientallen Euro’s extra. Dienst Justis is onderdeel van de Ministerie van Justitie en Veiligheid die de screening uitvoert. Na de verwerking van een digitale VOG-aanvraag dient u altijd Dienst Justis €33,85 te betalen voor de screening. Verschillende partijen rekenen hogere tarieven voor de verwerking, waarna u de kosten van Dienst Justis ter hoogte van €33,85 óok nog dient te voldoen. De totale kosten voor de VOG worden hierdoor aanzienlijk hoger. Hieronder een overzicht:

 • €41,35 – mijnverklaring-online.nl;
 • €41,15 – de-vog.nl (Emirhan Detachering B.V. | De Aanvrager B.V.);
 • €40,35 – vog-portaal.nl en digitaalvog.nl (PENU B.V.);
 • €40,35 – vogaanvraag.online (onbekend);
 • €40,35 – hetvogbureau.nl (M.R Internet);
 • €40,35 – mijnvogaanvragen.nl (onbekend);
 • €39,95 – aanvragen-vog.nl (onbekend);
 • €39,50 – mijn-vog.nl (ToeslagenPortal B.V.);
 • €35,35 – voggarantie.nl (KVK 78561264);
 • €22,50 – vog-loket.nl (Klant-loket B.V. | Moddit B.V.).

*Tarieven zijn exclusief de vereiste €33,85 voor Dienst Justis
**Tarieven zijn per december 2022
***Tarieven zijn inclusief BTW

Wie betaalt de kosten van een VOG?

Wie betaalt de kosten van een VOG?

De kosten betaalt u eerst zelf. Het kan voor komen dat u de kosten van uw aanvraag kunt declareren bij uw werkgever. Dit is afhankelijk van de organisatie. Ons advies is om dit dan ook met uw werkgever te overleggen.

Van uw eerste betaling ontvangt u van ons een bevestigingsmail met daarin uw factuur. En van de tweede betaling aan Dienst Justis ontvangt u eenmalig een pdf. Deze documenten kunt u gebruiken bij uw eventuele declaratie. 

Hoe vraag ik een VOG aan bij de gemeente?

Een VOG kunt u aanvragen bij uw gemeente of online. Bij de gemeente zult u eerst een afspraak maken om vervolgens daar langs te gaan. U vult op een formulier de nodige gegevens in en betaalt vervolgens de gemeente en Dienst Justis in één transactie.

Hoe vraag ik online een VOG aan?

Online de VOG aanvragen werkt eenvoudiger en sneller. U hoeft geen afspraak te maken en ook niet de deur uit. Als u online uw VOG aanvraagt, dan betaalt u in twee termijnen.

U vult de gegevens in en betaalt het eerste deel. Daarna ontvangt u binnen 1 werkdag mail van Dienst Justis. Controleer en bevestig uw aanvraag met uw DigiD en betaal het tweede deel aan Dienst Justis. Uw aanvraag is nu definitief. In de meeste gevallen ontvangt u de VOG binnen 2 weken thuis per post.

Start VOG aanvraag

Wie betaalt de kosten van een VOG na de mail van Dienst Justis?

Zodra uw online VOG-aanvraag door ons is verwerkt, komt uw aanvraag bij Dienst Justis. Van hen ontvangt u vervolgens een mail om uw aanvraag af te ronden en uw identiteit te verifiëren met uw DigiD. Hierna wordt u gevraagd een betaling te doen van €33,85. Deze kosten betaalt u eerst zelf. Ons advies is om altijd met uw werkgever te overleggen of u de kosten vergoed kunt krijgen.

Van deze betaling ontvangt u eenmalig een pdf. U kunt deze gebruiken bij een eventuele mogelijkheid om te declareren.

Meest gestelde overige vragen

Een bij VOGdesk.nl ingediende aanvraag annuleren?

Een verzoek om uw aanvraag te annuleren kunt u hier indienen. Op werkdagen streven wij ernaar om uw verzoek binnen 24 uur in behandeling te nemen.

Herroepingsrecht

Het herroepingsrecht op onze diensten vervalt zodra wij uw aanvraag hebben klaargezet bij Dienst Justis. Onze diensten zijn dan geleverd.

Er zit een fout in de aanvraag
Neem gerust contact op met onze specialisten. Wij helpen u graag verder.

Ik ben mijn VOG kwijt

Ik ben mijn VOG kwijt en nu?

Door omstandigheden kan het gebeuren dat u de VOG kwijt raakt. Wanneer u de VOG kwijt bent kunt u niet zomaar een kopie of een nieuwe krijgen. De sreening voor het verkrijgen van een VOG is een momentopname, daarom zult u bij verlies opnieuw de VOG moeten aanvragen.

Tijdens de screening voor het verkrijgen van de VOG, wordt er gekeken naar het Justitiële verleden. De VOG is daarom een momentopname en garandeert geen goed gedrag voor het moment ná de screening. Vele instellingen werken om dezelfde reden met periodieke VOG aanvragen. Als u uw VOG kwijt bent zult u helaas opnieuw de VOG-aanvraag moeten indienen. Zo dragen wij allen bij aan een veiligere samenleving.

Het verschilt per organisatie wat zij verwachten wanneer u de VOG kwijt raakt. U kunt daarom het beste overleggen met uw werkgever en vragen naar wat zij verwachten. In sommige gevallen zult u opnieuw de VOG moeten aanvragen. Dit kan dan eenvoudig en snel online. Als u de VOG online aanvraagt, zijn de kosten in totaal €41,35 en het duurt gemiddeld minder dan 2 weken tot u de VOG thuis ontvangt.

Start VOG aanvraag

Ik heb wel een kopie van mijn VOG

In de praktijk wilt de werkgever of opdrachtgever eerst het officiële exemplaar ontvangen, waarna zij zelf eventueel een kopie bewaren. Dit is in de meeste gevallen enkel bedoeld als documentatie om aan te tonen dat er een controle heeft plaats gevonden. Indien u uw originele exemplaar verloren bent en nog wel over een kopie beschikt, zou u dit kunnen overleggen met de werkgever of opdrachtgever.

Ik heb geen VOG ontvangen

Ik heb geen VOG ontvangen en nu?

Om te voorkomen dat u verschillende instanties moet contacteren. Is het belangrijk om eerst helder te krijgen hoe een VOG-aanvraag verloopt. Er zijn verschillende manieren om een VOG aan te vragen. Afhankelijk hiervan, kunt u bepalen wat u kunt doen als u de VOG niet ontvangen hebt.

VOG niet ontvangen en via de gemeente aangevraagd

Als de VOG-aanvraag via de gemeente is ingediend, dan zijn er 2 contactmogelijkheden. Allereerst kunt u contact opnemen met uw gemeente. U kunt hen vragen of de VOG-aanvraag is verwerkt en bij Dienst Justis ligt. Indien de gemeente uw aanvraag correct hebben verwerkt, dan kunt u contact opnemen met Dienst Justis via het telefoonnummer: 088 998 22 00. Soms is er nader onderzoek nodig, waardoor u wellicht de VOG niet ontvangen hebt.

VOG niet ontvangen en online de VOG aangevraagd

Als u de VOG-aanvraag online aanvraagt, dan kunt u controleren of u de mail van Dienst Justis heeft ontvangen. U ontvangt de mail nadat uw aanvraag is verwerkt door ons. In de mail vragen zij u om uw identiteit te bevestigen met uw DigiD. Hierna dient u de betaling van €33,85 te voldoen aan Dienst Justis voor de screening. Pas na deze betaling zal Dienst Justis de screening gaan starten.

Heeft u dit allemaal gedaan? Dan kunt u Dienst Justis contacteren via het telefoonnummer: 088 998 22 00. Het kan soms tot 8 weken duren als er nader onderzoek nodig is. Dienst Justis verstrekt uitsluitend informatie aan de kandidaat zelf. Contacteer hen daarom altijd zelf.

Start VOG aanvraag

Met VOG inschrijven bij het Personenregister kinderopvang (PRK)

Inschrijving aangepast in het Personenregister Kinderopvang met een VOG vanaf 30 november 2022

De VOG’s, die door Dienst Justis worden uitgegeven, hebben een langer VOG-kenmerk sinds 30 november 2022. Het nieuwe kenmerk bestaat uit 19 cijfers in plaats van 18 cijfers. Dit kenmerk kan niet in het PRK worden ingevuld. Als u over een VOG beschikt welke is afgegeven na 30 november 2022, dan kunt u hieronder lezen hoe u alsnog de inschrijving in het PRK kunt regelen.

Oplossing inschrijving Personenregister Kinderopvang (PRK)

De Verklaring Omtrent het Gedrag beschikt over een VOG-kenmerk onder ‘ons kenmerk.’ Sinds 30 november 2022 bestaat dit kenmerk uit 19 cijfers. Bij de inschrijving in het PRK moet u 18 cijfers invullen. U kunt het 15de cijfer uit uw VOG-kenmerk verwijderen. Met dit 18-cijferige kenmerk kunt u zich vervolgens wél inschrijven in het Personenregister Kinderopvang (PRK).

Voorbeeld VOG-kenmerk

 • Op uw VOG staat het VOG-kenmerk: 9999301120000059999 (19 cijfers);
 • Het 15de cijfer (5) laat u bij de inschrijving in het PRK weg;
 • Log in bij het Personenregister Kinderopvang en vul het volgende VOG-kenmerk in:
 • 999930112000009999 (18 cijfers).

Start VOG aanvraag

Vragen over voorwaarden

Kan ik een VOG krijgen ondanks een strafblad?

Ik heb een strafblad, kan ik een VOG krijgen?

De VOG krijgen ondanks het hebben van een strafblad is afhankelijk van de terugkijktermijn en de functie die u gaat uitoefenen. De VOG krijgt u als u geen strafbaar feit heeft gepleegd, dat voor de functie of het doel waar u de VOG voor nodig heeft relevant is.

Heeft u in het verleden wél een strafbaar feit gepleegd, dan kan het zijn dat de VOG niet wordt uitgegeven. Dienst Justis doet onderzoek naar uw justitiële verleden. Ze wegen daarbij het belang van u en het risico voor de samenleving af.

Start VOG aanvraag

Terugkijktermijnen

Bij zedendelicten is de terugkijktermijn onbeperkt. Voor jongeren tot 23 jaar geldt een termijn van 2 jaar. Zedendelicten en zware geweldsdelicten vormen hierop altijd een uitzondering. Ernstige geweldsdelicten zijn delicten waarvoor meer dan 6 jaar gevangenisstraf kan worden opgelegd. In sommige situaties wordt er een terugkijktermijn gehanteerd van 4 jaar, dit geldt ook voor jongeren tot 23 jaar.

Wanneer krijg ik geen VOG?

Wanneer krijg ik geen VOG?

Indien u ooit in aanraking bent geweest met Justitie, betekent dit niet dat u geen VOG kan krijgen. Een VOG krijgt u niet (meer) als het om zedendelict ging. Daar buiten zijn er nog mogelijkheden. Dus wanneer krijg je geen VOG?

Actualiteit en relevantie bepalen wanneer u geen VOG krijgt

Voor een winkelmedewerker gelden bijvoorbeeld andere strafbare feiten die relevant zijn dan bij een doktersassistent. Als u ooit een delict heeft gepleegd zal Dienst Justis moeten onderzoeken of het delict actueel en relevant genoeg is om u geen VOG te geven. Omdat vele zaken mee kunnen spelen per delict, zijn er geen strakke richtlijnen. U kunt wel een schatting doen via watdevog.nl. Daar kunt u aangeven hoe u in aanraking bent geweest met Justitie. De website zal aan de hand van uw situatie een inschatting maken van wanneer u geen VOG krijgt.

Bij veel werkgevers en instellingen is een nieuwe VOG benodigd. U zult de VOG aan moeten vragen om zeker te zijn of uw wel of geen VOG krijgt.

Start VOG aanvraag

Kan ik werken zonder VOG?

Kan ik werken zonder VOG?

Werken zonder VOG en of dit is toegestaan, is afhankelijk van de branche en organisatie waar u wilt gaan werken. In sommige branches is het hebben van een VOG verplicht en kunt u niet werken zonder VOG. In de branches, waarvoor niet een algemene verplichting geldt voor het werken met een VOG, wordt het door de organisatie bepaald. De organisatie bepaalt dan of zij medewerkers laten werken zonder Verklaring Omtrent het Gedrag of dat deze verklaring toch nodig is.

Branches en functies waarbij wettelijk een VOG verplicht is

Het is wettelijk verplicht om een VOG te hebben voor taxichauffeurs, onderwijzers, gastouders, pedagogische medewerkers en in de langdurige zorg. Denk daarbij aan hulp bij vervoer, verzorging en verpleging, hulp bij het huishouden, begeleiding in het dagelijkse leven, dagbesteding of bij het wonen in een zorginstelling.

Start VOG aanvraag

Geen VOG en nu?

U heeft geen VOG en nu vraagt uw (toekomstige) werkgever hiernaar. Als u geen strafblad heeft, zult u zeker de VOG krijgen. Als u een strafblad heeft kan het zijn dat een VOG wordt geweigerd door Dienst Justis. Dit is onder andere afhankelijk van de strafbare feit welke u heeft gepleegd, hoe lang dit geleden is en welke functie u wilt gaan beoefenen. Het hoeft niet te betekenen dat u sowieso geen VOG krijgt als u een strafblad heeft.

Kan ik een VOG aanvragen zonder werkgever?

Een VOG aanvragen zonder werkgever

De VOG aanvragen zonder werkgever komt in bepaalde gevallen voor. In het algemeen vraagt u een VOG aan, omdat een opdrachtgever of een werkgever hier naar vraagt. In de meeste gevallen zullen zij ook aangeven waar u deze dient aan te vragen en op basis van welke screeningsprofielen u zich laat screenen.

Bij bepaalde gevallen zult u een VOG moeten aanvragen zonder werkgever. Bijvoorbeeld een VOG-aanvraag voor een visum of emigratie.

Een VOG aanvragen zonder werkgever is daarom ook mogelijk. Dit is namelijk afhankelijk van het doel waarvoor u de VOG nodig heeft. Bij het aanvragen van de VOG kunt u kiezen uit onderstaande doelen:

 • Werken bij een bedrijf of instelling;
 • Vrijwilligerswerk of liefdadigheidswerk;
 • Stage of als werkstudent;
 • Freelance of ZZP bij een opdractgever;
 • Registratie in een (beroeps)register;
 • Visum, registratie of naturalisatie;
 • Lidmaatschap bij een schietvereniging;
 • Taxipas of ondernemerskaart;
 • Huisvestigingsvergunning;
 • Bestuurder of medewerker bij een stichting;
 • Bestuurder of medewerker bij een vereniging.

Als u beschikt over uw DigiD en iDEAL, dan kunt u eenvoudig en snel online uw VOG-aanvraag indienen. De Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wordt naar het adres verstuurd dat bij de basisadministratie bekend is.

Start VOG aanvraag

Waarom VOG online aanvragen?

U kunt online de VOG aanvragen als u ingeschreven bent bij een Nederlandse gemeente en daarnaast over iDEAL en DigiD beschikt.

 • Een online aanvraag verloopt eenvoudig en snel wanneer het u uitkomt;
 • Geen papieren aanvraagformulier (stempel) nodig;
 • Direct aanvragen zonder afspraak of de deur uit te moeten.

Wanneer wordt een VOG afgewezen?

Wanneer wordt een VOG afgewezen?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) toont aan dat uw verleden in combinatie met de functie die u gaat beoefenen, u geen risico vormt. Heeft u een strafbaar feit in uw verleden? Dan betekent dit niet gelijk dat de VOG afgewezen wordt. Als uw verleden een bezwaar kan vormen voor de werkzaamheden die u gaat uitvoeren, kan het wel zijn dat uw VOG afgewezen wordt.

Wie bepaalt of een VOG afgewezen wordt?

Na een VOG-aanvraag gaat Dienst Justis onderzoek doen naar uw verleden. Zij zoeken uit in hoeverre uw verleden een bezwaar kan vormen voor uw werkzaamheden. Wanneer u in aanraking bent geweest met Justitie dan beoordeelt Dienst Justis of de strafbare feiten een dusdanig risico vormen voor de werkzaamheden waarvoor uw VOG benodigd is. Soms moet hiervoor meer onderzoek worden gedaan en kan een behandeltermijn 8 weken zijn.

Start VOG aanvraag

VOG afgewezen en nu?

Dienst Justis heeft vastgesteld dat u een VOG geweigerd wordt? U heeft dan een mededeling per post ontvangen met daarin een ‘voorgenomen weigering’. In deze brief staan de redenen waarom de VOG is geweigerd. Indien gewenst kunt u bezwaar maken volgens de Algemene wet bestuursrecht. Hiermee geeft u schriftelijk aan waarom u van mening bent dat u wél een VOG moet krijgen.

U kunt het Ministerie van Justitie en Veiligheid contacteren voor verdere vragen via het telefoonnummer: 088 998 22 00.

Wat zijn de voorwaarden bij een VOG?

Wat zijn de voorwaarden voor een Verklaring Omtrent Gedrag?

Dienst Justis onderzoekt uw verleden en kijkt daarbij in het Justitieel Documentatiesysteem. Er wordt bekeken of u in aanraking bent geweest met de Justitie. Het Openbaar Ministerie (OM), de Reclassering en de politie worden in sommige gevallen ook geraadpleegd voor informatie. Eventuele strafbare feiten in andere landen kan Dienst Justis ook bekijken. De Verklaring Omtrent Gedrag voorwaarden zijn niet zo zwart wit, want het verkrijgen van de VOG hangt af van vele factoren.

Start VOG aanvraag

Ik heb wel of geen strafblad

Als u geen strafblad heeft krijgt u altijd de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG). Heeft u wél een strafblad? Dan ligt het aan meerdere factoren of Dienst Justis u een VOG geeft. Voor een indicatie kunt u de website watdevog.nl raadplegen. Tevens kunt u bellen naar Dienst Justis. Door uw verhaal te vertellen kunnen zij een inschatting maken of u in aanmerking komt voor een VOG. U kunt het Ministerie van Justitie en Veiligheid contacteren voor verdere vragen via het telefoonnummer: 088 998 22 00. 

Kun je een VOG aanvragen zonder adres?

Kun je een VOG aanvragen zonder adres of vaste woon- of verblijfplaats?

Bij het indienen van een online VOG aanvraag dient u bij een Nederlandse gemeente te zijn ingeschreven. Een VOG aanvragen zonder adres (in Nederland) is doorgaans niet mogelijk.

VOG aanvragen zonder (vast) adres

Als u online de VOG-aanvraag wilt indienen, dient u te beschikken over iDEAL, DigiD en moet u ingeschreven zijn in de Basisregistratie Personen (BRP). U kunt ingeschreven blijven staan bij een Nederlandse gemeente als u minimaal 4 maanden per half jaar in Nederland verblijft. Is het niet mogelijk om u in te schrijven op een woonadres? Het is een optie om u in te schrijven op een postadres. De gemeente beoordeelt wél of het postadres in aanmerking komt voor registratie.

Postadres

Dit is een adres van een ander persoon of een instelling. Met dit adres bent u bereikbaar voor de overheid. Een postbusadres is niet hetzelfde, want u bent hierop niet bereikbaar voor de overheid. Een postbusadres is daarom niet toegestaan als adres voor in de Basisregistratie Personen (BRP). Via de gemeente kunt u zich laten inschrijven via Burger- en publiekzaken. U heeft een schriftelijke verklaring van de postadresgever nodig met een geldig legitimatiebewijs van uzelf en legitimatie (of kopie) van de postadresgever.

VOG aanvragen vanuit het buitenland

Indien u in het buitenland verblijft en niet meer ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente, dan heeft u geen Nederlands adres waar de overheid u kan bereiken. Hiervoor kunt u contact opnemen met de gemeente waar u voor het laatst stond ingeschreven.

Mogelijk geen VOG na coronaboete?

Coronaboete gekregen? Het heeft niet per se gevolgen voor uw loopbaan

Indien u een Coronaboete heeft ontvangen, betekent dit niet automatisch dat u geen VOG kan krijgen. Een VOG krijgt u niet (meer) als het om een zedendelict ging. Daar buiten zijn er nog mogelijkheden. Dus wanneer krijgt u geen VOG?

Strafbeschikking

De Coronaboete is eigenlijk geen boete, maar een strafbeschikking. Een strafbeschikking is een vonnis waarbij de vonnis niet van een rechter komt maar wordt opgelegd door het Openbaar Ministerie. Politie en boa’s kunnen zelfstandig straffen uitdelen voor overtredingen en misdrijven met een maximale celstraf van 6 jaar. Voorbeelden hiervan zijn hardrijders, dronken bestuurders of zaken als diefstal, geweld en nu dus ook; Coronaboetes.

Terug naar FAQ

Heb ik dan na het ontvangen van de Coronaboete een strafblad?

Een strafbeschikking levert een justitiële aantekening op als deze hoger is dan €100. Dit is anders gezegd ook wel bekend als een strafblad.

Minderjarigen vanaf 14 jaar kunnen een aantekening krijgen en daardoor een strafblad opbouwen. Om dit te voorkomen, krijgen minderjarigen veelal een maximale boete van €95.

Geen VOG na Coronaboete?

*Update 29-06-2020 om 15:46 uur*

Eén enkele opgelegde boete wegens verstoring van de openbare orde door samenscholing tijdens de Corona-crisis (een overtreding van artikel 443 van het Wetboek van Strafrecht) wordt niet meegenomen in de beoordeling van een VOG-aanvraag. Het gaat om boetes opgelegd aan meerderjarigen (390 euro). Lees hier verder.

Het beschikken over een VOG is voor bepaalde branches en banen verplicht. Denk aan medewerkers van de kinderopvang, de zorg of werken bij bepaalde overheden. De VOG wordt geleverd door Justis, die alle justitiële aantekeningen registreert. Justis kijkt dan naar de aantekeningen van de aanvrager.

Als er justitiële aantekeningen zijn, dan wordt er bekeken of die relevant zijn voor de baan. Als er geen relevantie is zal Dienst Justis meestal besluiten om de VOG af te geven met als besluit “geen bezwaar.” Het beschikken over een Corona-strafbeschikking zal zelden leiden tot een weigering voor het afgeven van een VOG. Echter blijft dit afhankelijk van de functie. Sommige functies met een hele hoge screening zoals bij de AIVD lopen mogelijk risico. Een baan bij bijvoorbeeld de politie zal hoogstwaarschijnlijk niet leiden tot noemenswaardige problemen.

Bij veel werkgevers en instellingen is een nieuwe VOG benodigd. Of u de VOG daadwerkelijk ontvangt, zult u alleen te weten komen door de VOG aan te vragen.

Start VOG aanvraag

Binnen 1 minuut uw VOG aanvraag geregeld

Direct online uw VOG aanvragen zonder
afspraak of de gemeente?

Met meer dan 15 jaar ervaring in dienstverlening regelt VOGdesk.nl uw aanvraag veilig en snel.