404-pagina niet gevonden

Helaas. Deze pagina kon niet worden gevonden. Probeer het opnieuw of zoek hieronder tussen de meest gestelde vragen.

Algemene vragen

Wat is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)?

Een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) is een document waaruit blijkt dat uw gedrag in het verleden geen bezwaar vormt voor het vervullen van een specifieke taak of functie.

De VOG kan worden afgegeven aan natuurlijke personen (mensen) en aan rechtspersonen (bedrijven). Bij een VOG aanvraag doet Dienst Justis onderzoek naar het justitiële verleden van een natuurlijk persoon (NP) of rechtspersoon (RP).

Voor sommige sectoren is het (wettelijk) verplicht om over een Verklaring Omtrent het Gedrag te beschikken.

Start VOG aanvraag

Hoe kan ik een VOG aanvragen?

Uw Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) kunt u persoonlijk aanvragen. U doet uw VOG aanvraag bij uw gemeente of direct online met onze eenvoudige online VOG aanvraag. Vervolgens zetten wij digitaal de aanvraag voor u klaar in de database van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Hierna ontvangt u een mail waarmee u uw identiteit dient te bevestigen door middel van uw DigiD. U controleert uw aanvraag en rondt de aanvraag af door een betaling aan Dienst Justis. Uw VOG aanvraag wordt nu voorgelegd aan de screeningsautoriteit. 

Start VOG aanvraag

Wat heb ik nodig voor een online VOG aanvraag?

 • U staat als ingezetene ingeschreven in de BRP van uw gemeente; 
 • U beschikt over een actieve DigiD; 
 • Internetbankieren, betaling gaat middels iDEAL. 

Direct uw VOG aanvraag regelen, zonder afspraak of lange wachtrijen bij de gemeente.

Start VOG aanvraag

Hoe lang duurt het totdat ik mijn VOG binnen heb?

Nadat u uw VOG aanvraag bij ons online ingediend heeft, zet een specialist binnen één werkdag uw aanvraag klaar bij Dienst Justis. Zonder afspraak, geen lange wachtrijen en direct geregeld. 

Als u geen strafbare feiten heeft gepleegd, dan kunt u uw VOG thuis verwachten zoals het gekozen servicepakket (regulier of snel) beschrijft. U ontvangt bericht per post. Indien u in aanraking bent geweest met Justitie, dan is er mogelijk nader onderzoek nodig. In dat geval wordt er binnen acht weken een beslissing genomen.

Start VOG aanvraag

U kunt het Ministerie van Justitie en Veiligheid contacteren voor verdere vragen via het telefoonnummer: 088 998 22 00. 

Hoe ontvang ik mijn Verklaring Omtrent het Gedrag?

De VOG wordt altijd naar uw postadres gestuurd. Hiervoor wordt het huisadres gebruikt dat bekend is bij uw gemeente (Basisregistratie Personen). 

Start VOG aanvraag

Hoelang is een VOG geldig?

Het krijgen van een Verklaring Omtrent het Gedrag is een momentopname. U krijgt deze als uw gedrag uit het verleden geen bezwaar vormt voor de werkzaamheden die u gaat uitvoeren. Hoe lang uw VOG als geldig wordt beschouwd, bepaalt de organisatie die een VOG van u verlangt. De geldigheidsduur kan daarom verschillen. In sommige sectoren is het hebben van een VOG (wettelijk) verplicht en kan het van belang zijn dat er periodiek een nieuwe VOG wordt aangevraagd. 

Start VOG aanvraag

Over het proces

Ik heb geen bevestigingsmail ontvangen

Bekijk of de bevestigingsmail in uw spambox terecht gekomen is. Ook komt het wel eens voor dat bij het doorgeven van het mailadres een fout is gemaakt. Neem gerust contact met ons op, wij helpen u graag verder. 

Wie voert de screening uit?

Dienst Justis is de screeningsautoriteit. Zij zijn onderdeel van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. 

Wat is een screeningsprofiel

 • Er zijn screeningsprofielen voor specifieke beroepsgroepen. Deze groepen zijn bijvoorbeeld: buitengewoon opsporingsambtenaar, onderwijzer, politicus en taxichauffeur. Daarnaast heeft Dienst Justis een algemeen screeningsprofiel ontwikkeld. Dit profiel is in acht risicogebieden onderverdeeld:  
  • Informatie; 
  • Geld; 
  • Goederen; 
  • Diensten; 
  • Zakelijke relaties; 
  • Proces; 
  • Aansturen organisatie; 
  • Personen. 

  Tijdens uw VOG-aanvraag kunt u bij het algemeen screeningsprofiel één of meerdere risicogebieden selecteren. Op de Verklaring Omtrent het Gedrag staan de geselecteerde risicogebieden beschreven waarop u bent beoordeeld. 

  Onbekende functie 

  Het algemene profiel dat onbekende functie heet kunt u selecteren bij werving van personeel waarbij het nog niet duidelijk is welke functie vervuld gaat worden. U wordt dan op alle acht risicogebieden gescreend. 

Start VOG aanvraag

Welke gegevens worden bekeken?

Dienst Justis doet onderzoek naar het justitiële verleden. Als blijkt dat u geen strafbare feiten heeft gepleegd, dan geeft Dienst Justis de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) af. 

Start VOG aanvraag

Een VOG in de Engelse taal?

De verklaring Omtrent het Gedrag wordt enkel in het Nederlands afgegeven met een korte Engelse toelichting. Deze Engelse toelichting is geen vertaling van de VOG. 

Start VOG aanvraag

Ik woon in het Buitenland. Hoe vraag ik een VOG aan?

Indien u niet meer ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente, dan is het niet mogelijk om uw VOGaanvraag online te regelen. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid heeft hiervoor andere mogelijkheden. Meer informatie vindt u hier. 

Kosten

Wat zijn de kosten van een aanvraag?

De totale kosten van een aanvraag voor een Verklaring Omtrent het Gedrag bij VOGdesk.nl zijn €40,60. 

De kosten voor een VOG? 

De kosten van een aanvraag worden in twee termijnen aangeboden. U betaalt eerst €6,75 bij het indienen van uw VOG-aanvraag. Hierna zet een specialist van ons uw aanvraag klaar bij Dienst Justis, waarna u een mail van hen ontvangt. Bevestig uw aanvraag middels uw DigiD en betaal €33,85 aan Dienst Justis. Uw VOG-aanvraag is nu definitief en verzonden. 

Start VOG aanvraag

Wie betaalt de kosten van een online VOG-aanvraag?

De kosten betaalt u eerst zelf. Het kan voor komen dat u de kosten van uw aanvraag kunt declareren bij uw werkgever. Dit is afhankelijk van de organisatie. 

Van uw eerste betaling ontvangt u van ons bevestigingsmail. En van de tweede betaling aan Dienst Justis ontvangt u eenmalig een pdf. Deze documenten kunt u gebruiken bij uw eventuele declaratie. 

Start VOG aanvraag

Overig

Herroepingsrecht

Het herroepingsrecht op onze diensten vervalt zodra wij uw aanvraag hebben klaargezet bij Dienst Justis. Onze diensten zijn dan geleverd.

Er zit een fout in de aanvraag
Neem gerust contact op met onze specialisten. Wij helpen u graag verder.

Aanvraag annuleren?

Een verzoek om uw aanvraag te annuleren kunt u hier indienen. Op werkdagen streven wij ernaar om uw verzoek binnen 24 uur in behandeling te nemen.